Ajusto
oplichting slotenmakers vermijden
07 feb. 2023

Hoe oplichting door slotenmakers vermijden?

Xavier
Door Xavier
  • Leestijd: 2 minuten

Oplichting door slotenmakers is helaas een veelvoorkomend probleem in België. Of u nu uw slot wilt laten repareren of uw vergrendelingssysteem wilt vervangen, het is belangrijk om te weten hoe u oplichting kunt voorkomen en onaangename verrassingen vermijden. In dit artikel geven we u enkele tips om oplichting te voorkomen wanneer u een slotenmaker nodig heeft.

Doe onderzoek voordat u een slotenmaker kiest

Controleer beoordelingen en referenties

Voordat u een slotenmaker kiest, is het belangrijk om onderzoek te doen en de beoordelingen en referenties van het bedrijf of de persoon in kwestie te controleren. U kunt online beoordelingen raadplegen op sites zoals Google Maps of Yelp, of vragen aan vrienden of familie of zij aanbevelingen hebben. Als het bedrijf of de persoon slechte referenties of slechte beoordelingen heeft, is het beter om naar iemand anders te zoeken.

Vraag om een schriftelijk offerte

Het is ook belangrijk om vooraf een schriftelijk offerte te vragen voordat u een slotenmaker inschakelt. Een schriftelijk offerte geeft u inzicht in hoeveel u voor slotenmakerwerkzaamheden moet betalen. Het document beschermt u ook tegen verborgen kosten. Zorg ervoor dat u begrijpt wat er in de offerte is inbegrepen en aarzel niet om uitleg te vragen als iets verdacht lijkt.

Wees waakzaam wanneer u wordt benaderd door een slotenmaker

Wees voorzichtig met te lage prijzen

Het is belangrijk om voorzichtig te zijn met te lage prijzen wanneer u wordt benaderd door een slotenmaker. Als de aangeboden prijs veel lager is dan andere voorstellen die u hebt ontvangen, is het erg waarschijnlijk dat het bedrijf of de persoon u probeert op te lichten. Vaak bieden deze slotenmakers zeer lage prijzen om klanten aan te trekken, maar eens ze ter plaatse zijn, vinden ze redenen om de eindprijs te verhogen.

Laat geen ongevraagde slotenmakers binnen

Het is ook belangrijk om geen ongevraagde slotenmakers binnen te laten. Als u de diensten van een slotenmaker niet heeft aangevraagd en er komt iemand aan de deur die zich voordoet als een professional, mag u hem niet binnenlaten. Dit kan een manier zijn voor oplichters om toegang te krijgen tot uw woning. Als u twijfelt, vraag dan om identificatie en neem contact op met het bedrijf om te verifiëren dat de persoon werkelijk voor hen werkt.

Let op met slotenmakers die u proberen bang te maken

Het is ook gemeengoed dat slotenmakers u proberen bang te maken door te zeggen dat uw slot erg beschadigd is en dat het onmiddellijk moet worden vervangen. In dat geval is het belangrijk om de tijd te nemen om alles na te trekken. Neem zeker geen overhaaste beslissing. Vraag aan verschillende slotenmakers om voorstellen te doen en om u uit te leggen welke reparaties nodig zijn. Als een slotenmaker u probeert bang te maken in de hoop dat u zijn diensten accepteert, is het beter om naar iemand anders te zoeken.

Let op voor verborgen kosten

Vraag om een gedetailleerd offerte

Om verborgen kosten te vermijden, is het belangrijk om vooraf om een gedetailleerd voorstel te vragen voordat u een slotenmaker inschakelt. Zorg ervoor dat u begrijpt wat er in de offerte is inbegrepen en aarzel niet om uitleg te vragen als iets verdacht lijkt. Accepteer geen offerte waarin niet duidelijk staat wat de kosten en de werkzaamheden zijn.

Betaal niet cash

Het is ook aanbevolen om niet cash te betalen wanneer u een slotenmaker inschakelt. Als u cash betaalt, kunt u achteraf moeilijk aantonen dat een factuur voldaan is. U kunt u dan nergens op beroepen als er problemen zijn. Gebruik liever een creditcard of een bankoverschrijving zodat u een geschreven bewijs van uw betaling heeft.

Conclusie

Door deze tips te volgen, kunt u oplichting door slotenmakers in België voorkomen en vlotter een betrouwbare professional vinden. Doe onderzoek voordat u een slotenmaker kiest, wees waakzaam wanneer u wordt benaderd door een slotenmaker en let op voor verborgen kosten. Als u deze stappen volgt, zou u een professionele en betrouwbare slotenmaker moeten kunnen vinden die u kan helpen.

Xavier

Geschreven door Xavier

Content specialist Ajusto