Kent u dat gevoel dat er in huis één van uw apparaten stuk gaat, er iets lekt, uw dakgoot verstopt zit of uw toilet overloopt en u geen idee heeft welke klusjesman u hiervoor moet inschakelen? Het is soms wel eens lastig om te bedenken welke werkzaamheden bij welk vakmanschap horen. Het verschil tussen een loodgieter en een chauffagist

Laatst belde een klant die een storing had met haar verwarmingsketel en vroeg bij ons naar een loodgieter. En dat is absoluut geen vreemde vraag. Want een loodgieter heeft ook een zeer breed takenpakket. Het zou dan ook best kunnen dat er loodgieters zijn die u uitstekend kunnen helpen met een storing van uw verwarmingsketel, maar in dit geval bent u toch beter geholpen door een chauffagist.

Een chauffagist is gespecialiseerd in verwarmingsinstallaties

Het beroep van een loodgieter richt zich nu vooral op het plaatsen, herstellen, onderhouden en ontstoppen van waterleidingen en riolering en het monteren en demonteren van het sanitair. Hoewel het installeren, herstellen en onderhouden van verwarmingsinstallaties ook nog bij het takenpakket zou passen van een loodgieter, bent u nu toch beter geholpen door een erkend chauffagist en/of installateur. Verwarmings- en installatiesystemen blijken toch een andere tak van sport. Het is iets waar men goed van op de hoogte moet blijven en dat maakt het vak omtrent uw verwarming eerder een specialisme.

Verplichte keuring verwarmingsketel

Zo bent u ook met uw verwarmingsketel op gas verplicht om in Brussel en Vlaanderen elke 2 jaar een keuring te laten doen en om de 3 jaar in Wallonië. Met een verwarmingsketel op mazout bent u verplicht om elk jaar een keuring te laten doen. Dit kunt u alleen laten doen door een gecertificeerd chauffagist en niet door een loodgieter.

Bij Ajusto maken we ook duidelijk een onderscheid tussen een loodgieter en een chauffagist. Onze loodgieter komt naar u toe om u te helpen bij allerlei lekkages, verstoppingen en alles wat te maken heeft met uw sanitair. Heeft u een storing met uw verwarmingsketel, heeft uw ketel onderhoud en/of een keuring nodig of wilt u een ketel laten plaatsen, dan schakelen wij een chauffagist voor u in.

Wat kan een chauffagist nog meer?

Een chauffagist kan overigens nog veel meer. Heeft u bijvoorbeeld na enig beraad een keuze gemaakt om een vloerverwarming in huis aan te leggen, dan kan een chauffagist dit voor u doen en u ook het juiste advies geven betreft onderhoud en gebruik hiervan. Of wilt u een radiator(en) vervangen of plaatsen en u bent zelf niet zo handig, dan kunt u onze chauffagisten vragen om dit voor u te doen.