Een slimme thermostaat is een thermostaat die je cv-ketel bestuurt en het energieverbruik afstemt op het leefpatroon van de bewoners. De thermostaat biedt allerlei mogelijkheden om slim en efficiënt om te gaan met het verwarmen van uw huis met als doel energie te besparen en de stookkosten omlaag te brengen. Hoe werkt een slimme thermostaat

Een slimme thermostaat verhoogt ook het gebruiksgemak ten opzichte van een traditionele thermostaat. U kunt uw thermostaat bijvoorbeeld vooraf instellen waardoor de verwarming uw huis op de juiste temperatuur verwarmt. U kunt de thermostaat ook van een afstand bedienen. Dit doet u dan meestal via een app die geïnstalleerd is op uw smartphone.

Wat kan een slimme thermostaat nog meer?

Voor elk huis is er een passende slimme thermostaat. Zo zijn er standaard slimme thermostaten met single zone, maar kunt u ook kiezen voor de meest uitgebreide thermostaat met multi zone.

Single zone

Met een single zone thermostaat wordt de temperatuur geregeld van één zone. Dit betekent dat de thermostaat alle opengedraaide radiatoren aan- en uitschakelt wanneer nodig.

Multi zone

Met een thermostaat die multi zone verwarming ondersteunt, kunt u meerdere zones of kamers onafhankelijk van elkaar verwarmen. Dus u kunt uw badkamer bijvoorbeeld warmer laten worden dan uw slaapkamer. Hiervoor zijn dan overigens wel slimme radiatorknoppen vereist in de verschillende kamers.

Andere  thermostaten zijn zelflerend – deze thermostaten ‘leren’ uw huis en uw leefpatroon kennen. Zij meten hoe lang het duurt voordat uw huis verwarmd is en wanneer u bijvoorbeeld niet thuis bent of slaapt. Na een bepaalde periode heeft de thermostaat alles in kaart gebracht en kiest hij het ideale moment om uw huis te verwarmen. Bijvoorbeeld als u net vertrekt van uw werk.

 Geofencing

Is het gebruik van uw huis wat onregelmatiger, dan is een thermostaat die kan checken of u er wel of niet bent erg handig. De meest voorkomende methode is geofencing. De positie van je telefoon wordt dan doorgegeven aan je thermostaat. Met deze techniek kan de slimme thermostaat ‘zien’ of u thuis bent, op basis van uw locatie. Bent u op uw werk dan gaat de temperatuur naar beneden. Bent u onderweg naar huis, dan gaat de temperatuur weer omhoog.

Een slimme thermostaat kopen?

slimme thermostaat

Let goed op voordat u een slimme thermostaat koopt, of hij werkt met uw type verwarming. Zo zijn er thermostaten die alleen werken met stadsverwarming omdat ze geen ketel aan en uit kunnen schakelen. Sommige slimme thermostaten kunnen niet overweg met vloerverwarming. Het is ook heel belangrijk om te controleren of uw cv-ketel kan moduleren en of uw slimme thermostaat dat ook kan.

Laat uw thermostaat installeren door een specialist

Ziet u al die nieuwe snufjes van de slimme thermostaat wel zitten, zoals verbinding via wifi en een app waarmee u de thermostaat op afstand kunt bedienen? Dan is het misschien handig om deze te laten installeren door een specialist. Zij zorgen dat alles goed wordt ingesteld en geven u het juiste advies. Onze specialist komt graag bij u langs.